top of page

Filimica (sau galbeneaua) sau Calendula officinalis

  • Writer: Maca
    Maca
  • May 8, 2018
  • 3 min read

Filimica (sau galbeneaua) sau Calendula officinalis este o planta foarte apreciata in medicina populara si este folosita ca remediu homeopat, insa uleiul extras din flori, numit ulei de galbenele, are si el beneficii similare.



Ce este uleiul de galbenele?

Galbenelele cuprind 15 - 20 de specii de plante din familia Asteraceae. Floarea este originara din Asia de Sud-vest, Europa de Vest, de Est si din zona mediteraneana.

Galbenele erau considerate de vechii egipteni plante cu proprietati de intinerire. Hindusii foloseau floarea pentru impodobirea statuilor de aur din temple, dar si pentru a colora mancarea, tesaturile si produsele cosmetice.

Galbeneaua sau Calendula officinalis este una dintre cele mai cultivate si folosite specii si constituie o sursa buna de ulei din plante. "Calendula" vine din cuvantul de origine latina "calendae", ce inseamna "micul calendar," deoarece floarea imboboceste de calende sau in prima zi din luna. Nu trebuie confundata cu galbenelele ornamentale din specia Tagete, crescute in general in gradinile cu legume.

Calendula, cu petale galbene si rosii, este plina de flavonoide, substante prezente in mod natural in legume si fructe, care dau plantei culorile sale atat de vii si frumoase.

Uleiul de galbenele se obtine prin distilarea partii superioare a florii si are o consistenta vascoasa si lipicioasa. Are un miros destul de ciudat, descris ca lemnos, de mosc si chiar de mucegai – la fel ca florile, de altfel. Mirosul nu este unul prea placut, nici cand este folosit ca tratament.

Utilizari ale uleiului de galbenele in cosmetica:

Cu proprietati tonice, sudorifice, emenagoge si antispastice, se foloseste in principal pentru ingrijirea pielii.

Are o actiune puternic antiinflamatorie si medicinala, fiind foarte util pentru ranile care se vindeca greu, acnee, ulcer, rani asociate cu statul la pat, vene varicoase, iritatii, eczeme si alte afectiuni asociate cu acestea. Poate trata afectiuni ale pielii care implica durere, inflamatie si mancarimi.

Uleiul de galbenele este foarte bun si pentru masaj, pentru ca vindeca pielea, o calmeaza si catifeleaza, fiind ideal in combinatie cu alte uleiuri de masaj sau cu uleiuri purtatoare.

Copozitie:

Intr-un studiu, s-a obtinut o productie mica de ulei de galbenele (0.3 %) prin distilare la aburi si redistilare, atat din flori cat si plante intregi. Cercetatorii au identificat 66 de componente, in principal alcooli sescviterpenici. A-cadinol a fost principalul component, in proportie de aproximativ 25 %. Uleiul esential obtinut din planta intreaga a fost diferit de cel din flori, avand si mono terpene pe langa alcooli.

Principalii compusi ai uleiului esential de galbenele sunt flavonoidele, saponinele, alcoolul triterpenic si un principiu amar. Compusii benefici din planta includ un ulei volatil, carotenoide, flavonoide, mucilagiu, rasina, polizaharide, acizi aromatici vegetali, saponine, glicozide si steroli.

Beneficiile uleiului de galbenele:

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, antibacteriene si altele similare pielea poate avea cele mai multe beneficii,. Iata cele mai recomandate utilizari ale uleiului de galbenele:

  1. Piele uscata sau crapata– Uleiul de galbenele este foarte bun pentru pielea uscata si foarte crapata. Calmeaza si reduce durerea.

  2. Inflamatii – Ajuta la calmarea inflamatiilor cauzate de intinderi sau lovituri. Uleiul de galbenele trateaza si venele panza de paianjen, venele varicoase, ulcerul de picior si degeraturile.

  3. Ingrijirea pielii bebelusilor– Uleiul inlatura disconfortul cauzat de iritatia scutecului la bebelusi.

  4. Taieturi si rani minore– Actiunea antiseptica si antimicrobiana a uleiului grabeste vindecarea ranilor si taieturilor minore si ajuta in cazul muscaturilor de insecte, acneei si a durerilor asociate de statul la pat.

  5. Afectiuni ale pielii – Eczema, psoriazis, dermatita si alte afectiuni ale pielii pot fi si ele ameliorate cu ulei de galbenele, aplicat cutanat. Actiunea antifungica a uleiului de galbenele este foarte buna pentru tratarea piciorului atletului, a viermilor inelati si a micozei genitale.

Referita: http://articles.mercola.com/herbal-oils/calendula-oil.aspx

 
 
 

Comments


bottom of page